Четвер, 21.11.2024, 18:10
Вітаю Вас Гість | RSS

Рокитнянська загальноосвітня школа І-ІІ ст.№5

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть себе як учнів
Всього відповідей: 17
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Жовтень » 17 » КОЗАЦЬКА КАША
10:06
КОЗАЦЬКА КАША

Кашею з задоволенням смакували наші предки – славні козаки. Полюбляли вони і інші страву з пшона, яка називається куліш. Якщо ви хоч раз спробуєте справжнього козацького кулешу, то будете повертатися до цієї страви знову і знову. Куліш — страва української кухні, зварена з пшоняних круп. Куліш – за способом приготування схожий на крупник, але переважно з пшоняних круп. Куліш легко готувати в домашніх і польових умовах. Звідси й інша його назва – польова каша. Промите пшоно засипали у казан з киплячою водою, для смаку додавали одну-дві картоплини, сіль, коріння, по можливості зелень. Готовий куліш затирали салом із цибулею й часником. Особливо смачним був із салом, шматком м’яса (навіть солонини) або рибиною. Готовим куліш вважався тоді, коли пшоно розварювалось повністю й утворювалася кашоподібна маса. Куліш готували переважно з пшоном, траплялося, що подекуди варили й гречаний (деякі райони Чернігівщини, Полтавщини), кукурудзяний (південне Поділля). Іноді на правобережному Поліссі пшоняний куліш варили на молоці (молочний куліш), сироватці (сироватковий куліш) і на маслянці. У польових умовах куліш готували на обід, а вдома, зазвичай, на вечерю. Він і зараз є однією з улюблених народних страв.

Переглядів: 818 | Додав: Melnyk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Наш час
Пошук по сайту
Акваріум
Корисні посилання
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Сайт існує
Теги
Форма входу

Copyright MyCorp © 2024